divendres, 13 de març del 2009

El resum de la Jornada sobre l'Okupació

El passat dissabte 21 de febrer l’Assemblea de Joves de Sants vam organitzar una jornada sobre l’okupació amb la intenció de dur quatre espais alliberats referencials de Barcelona perquè desmentissin alguns dels tòpics sobre els anomenats okupes. Aquests espais són el Casal Popular de Les Corts “Colònia Castells”, l’Ateneu Popular de l’Eixample, el Centre Social Okupat La Revoltosa del Clot i el Centre Social Autogestionat Can Vies de Sants. A l’acte hi van participar una vintena de persones, que van poder escoltar com, segons els espais convidats, els vincles veïnals (associatius) i personals establerts mitjançant l’okupació els han reforçat i reafirmat en la seva denúncia contra el sistema capitalista, com a individus i com a col•lectiu.

L’acte va començar amb el passi del vídeo “Clau mestra” d'en David Andreu, on gent de l’Ateneu de l’Eixample, la Kasa de la Muntanya, Can Vies, Miles de Viviendas i la Teixidora parlen de la tasca que fan al barri i dels projectes que es tiren endavant des de l’espai. Per exemple, a l’Ateneu de l’Eixample hi desenvolupa la seva feina la cooperativa Eixam, distribuint productes ecològics des del camp fins als consumidors, sense fer ús de cap intermediari. I a Can Vies hi tenen el lloc de reunió i treball la gent de La Burxa, periòdic autogestionat que dóna veu a l’Assemblea de Barri de Sants i a gran quantitat de veïns i veïnes del barri.

Després, a la taula rodona sobre l’okupació es va ampliar la informació del vídeo i es van posar en
comú les trajectòries, vivències i futur immediat del espais convidats. Fent un petit resum podem dir que cap dels 4 espais han tingut problemes importants amb les veïnes, que les entitats veïnals no han tingut prejudicis cap a ells, més aviat han estat encantades de què gent jove s’impliqui al barri i s’hi ha establert un recolzament mutu, i que Can Vies i la Revoltosa han superat 2 i 1 judicis respectivament.

També volem destacar dues coincidències entre els quatre espais alliberats. La primera és que el fet d’haver d’enfrontar-se a un possible desallotjament no condicionarà ni farà disminuir les activitats de l’espai, ja que per sobre de tot ha de continuar viu fins l’últim moment. I la segona, que el projecte del Casal, de l’Ateneu, de la Revoltosa i de Can Vies, va més enllà de l’espai físic que ocupen, i que un desallotjament no serà suficient per frenar els esforços ni les ganes de fer front al sistema i crear-ne alternatives.


Assemblea de Joves de Sants (AJS-CAJEI)
http://aj-sants.blogspot.com
sants@cajei.cat