18 de juliol de 2008. Malgrat haver passat ja més de 70 anys des que les tropes franquistes van protagonitzar l'Alzamiento Nacional espanyol entre el 17 i el 18 de juliol de 1936, alguns dels més destacats militars feixistes segueixen gaudint d'homenatges públics a les viles i ciutats dels Països Catalans. Des de la CAJEI, i en el marc de la campanya nacional “Subversió per la Llibertat!”, ahir es van dur a termes accions de sensibilització social i d'atac directe a alguns dels monuments i tributs que encara hem de suportar veure als nostres carrers.
A Xàtiva es va dur a terme una acció de denúncia contra les noms de militars franquistes que segueixen presidint moltes escoles del País Valencià. L'acció va anar dirigida contra el CEIP González Gallarza, que du el nom i llinatges d'un militar de l'aviació espanyola que no dubtà a alinear-se amb el bàndol franquista en 1936.
A Sants, es va atacar amb pintura l'estàtua d'homenatge al tinent tripulant del plus ultra Juan Manuel Duran. En el lloc de l'acció es va deixar un document alertant a la població de la biografia d'aquest homenatjat per l'Estat espanyol i es va deixar inscrit un lema ben clar: “Fora simbologia feixista dels nostres carrers”.
Als barris de l'Eixample Nord es va dur a terme una jornada de reflexió i debat sota el lema “Avui com ahir, el jovent combatem el feixisme”, amb
una conferència sobre “Les dones de la guerra civil” i un passi de vídeo del film “Tretze roses”.
A Horta - Guinardó es va convidar al professor d'arqueologia de la UAB Ermengol Gassiot per parlar sobre les fosses comunes, els crims de guerra i els morts en combat.
A Poblenou es va celebrar un homenatge a “tots i totes les afusellades entre el 1936 i 1952” pel franquisme al Camp de la Bota. Durant l'acte es va recordar que per la presó del Cànem van arribar a passar més d'11.000 persones, un miler i mig de les quals van ser afusellades “per defensar els ideals de justícia, igualtat i llibertat”. A més, es va denunciar el fet que el pla urbanística del 22@ i l'edificació del Fòrum han passat per sobre de la memòria antifeixista sense ca mena d'escrúpol.
A la Ribera Baixa es va fer un concert de denúncia. La nit va ser amenitzada per grups de música compromesos amb la causa antifeixista i la CAJEI va denunciar, entre altres, l'existència del monòlit franquista de Sueca, el manteniment de centenars de plaques del Ministerio de la
Vivienda falangista o la creu als caiguts a Riola i Polinyà.
A Sant Andreu es va organitzar un concert de cançons populars republicanes i el passi de vídeo del film “Les bicicletes són per l'estiu”.
SUBVERSIÓ PER LA LLIBERTAT!
Fora simbologia espanyola i francesa dels nostres carrers!
Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista
Països Catalans, 19 de juliol de 2008